TVN +1

Wymiana poglądów w sprawie pozostałych kanałów telewizyjnych Grupy ITI.

Moderatorzy: Nika, Marcin, Łukasz

TVN +1

Postprzez RBB 29 lip 2010, 22:54

Stacja TVN HD+1 będzie to kanał nadający ramówkę TVN HD z godzinnym opóźnieniem. Dzięki tej usłudze osoby, które nie zdążyły skorzystać z funkcji nagrywania lub nie mają takiej możliwości (dekodery z dyskiem twardym ma około połowa abonentów N-ki) będą mogły obejrzeć wybrany program później lub ponownie, omijając wymogi ramówki.
TVN HD+1 będzie pierwszym kanałem typu timeshift channel w Polsce. Stacje tego typu istnieją jednak od lat na Zachodzie, mają je w swoich ofertach m.in. brytyjska platforma Sky Digital, włoska Sky Italia czy francuska CanalSat.
Grupa TVN nadawać będzie nowy kanał na podstawie koncesji wydanej dla TVN-u. - Stoimy na stanowisku, że nadawanie TVN HD +1 nie wymaga wydania przez KRRiT odrębnej decyzji koncesyjnej, ponieważ program ten będzie powtórną emisją programu TVN, bez zmian w zakresie jego zawartości - tłumaczy nam Karol Smoląg, rzecznik prasowy Grupy TVN. Jak dodaje, jedynie w przypadku programów nadawanych na żywo na ekranie pojawi się informacja, że jest to audycja emitowana z godzinnym opóźnieniem.
Kanał TVN HD+1 znajdzie się w podstawowym pakiecie Informacje i rozrywka, docierającym do wszystkich 724 tys. abonentów platformy N (dane na koniec marca br.).

( http://www.wirtualnemedia.pl/artykul/tv ... tformie-n# )

Co sądzicie o tej stacji?
Korzystacie z niej?
http://www.youtube.com/watch?v=F82af12lfoc <-- Mój własny film na konkurs w YouTube - Internet For Peace (byłem operatorem). Oglądajcie i oceniajcie :)
RBB
Czasem tu wpada
Czasem tu wpada

Re: TVN +1

Postprzez sybic 30 lip 2010, 08:49

Bez sensu.. tym bardziej, że w TVN i tak lecie wszystko w pętli, więc jak ktoś nie zdążył czegoś obejrzeć, to złapie się na powtórkę. Lepiej by zrobili, aby ich programy można było nagrywać.
sybic
Sympatyk Forum
Sympatyk Forum

Postprzez RBB 30 lip 2010, 13:37

Przecież da się nagrywać. Chyba że się ma nBox bez Recorder'a.
Ja często w TVN HD+1 oglądam Fakty, ponieważ nie ma powtórek, a nie zawsze mogę być na 19 w domu. Czasami przełączę też na TVN HD+1 jak są reklamy na TVN HD, albo jak nie zdążę na Dzień Dobry TVN.
http://www.youtube.com/watch?v=F82af12lfoc <-- Mój własny film na konkurs w YouTube - Internet For Peace (byłem operatorem). Oglądajcie i oceniajcie :)
RBB
Czasem tu wpada
Czasem tu wpada

Postprzez Kuba 30 lip 2010, 18:05

Nie ma co się oszukiwać, że TVN HD+1 został stworzony w innym celu niż sztuczne zwiększenie ilości kanałów HD w telewizji n i ofercie na kartę - co nie znaczy, że jest on nieprzydatny. Dobry dla widzów bez PVRu, reklamodawcy się cieszą, bo ich spoty lecą dwa razy w cenie jednego, TVN też się cieszy, bo na pewno odbiera widzów innym kanałom ogólnotematycznym. Ja jednak sądzę, że wizerunkowo platforma lepiej by wyszła, gdyby przeznaczyła to miejsce na transponderze na poprawienie jakości innych kanałów "HD" (vide MTV N HD czy HBO HD).
kto tam? kto jest w środku? | chcę, byś mnie miał
23 października
Miłość! Uwaga! Ratunku! Pomocy! | Modern Rocking
Kuba
Moderator
Moderator

Postprzez sybic 30 lip 2010, 18:15

RBB napisał(a):Przecież da się nagrywać.

Pierwsze słyszę...
A mógłbyś mi wystawić gdzieś jakiś nagrany kawałek TVN HD?
Oryginalny plik w H.264
Może być dosłownie kilka sekund. Jak zobaczę ten nagrany kawałek to uwierzę w możliwość nagrywania o którym piszesz.
sybic
Sympatyk Forum
Sympatyk Forum

Postprzez Kuba 30 lip 2010, 19:47

sybic napisał(a):

Pierwsze słyszę...
Oryginalny plik w H.264
Może być dosłownie kilka sekund. Jak zobaczę ten nagrany kawałek to uwierzę w możliwość nagrywania o którym piszesz.

To oczywiste, że @RBB chodziło o nagrywanie na nBoxa. Raczej logiczne, bo TVN HD nie odbierzesz na niededykowanym dekoderze.
kto tam? kto jest w środku? | chcę, byś mnie miał
23 października
Miłość! Uwaga! Ratunku! Pomocy! | Modern Rocking
Kuba
Moderator
Moderator

Postprzez sybic 30 lip 2010, 20:25

Skoro nie mam możliwości nagrać sobie nagrania, w sensie mieć (zarchiwizować) to trzeba powiedzieć jasno, że nie ma możliwości nagrywania TVN HD.
sybic
Sympatyk Forum
Sympatyk Forum

Postprzez RBB 31 lip 2010, 09:43

Kuba napisał(a):
sybic napisał(a):

Pierwsze słyszę...
Oryginalny plik w H.264

To oczywiste, że @RBB chodziło o nagrywanie na nBoxa. Raczej logiczne, bo TVN HD nie odbierzesz na niededykowanym dekoderze.

Chodziło mi o nBox'a :)
RBB
Czasem tu wpada
Czasem tu wpada

Postprzez Frazes 4 sie 2010, 18:38

Ja też uważam podobnie jak napisał ktoś wyżej, tzn., że "TVN HD+1" powstał, aby sztucznie powiększyć ilość kanałów "HD" w "Nce".

Możnaby twierdzić, że jest inaczej gdyby udostępniono go też w "Cyfrze+" i "Cyfrowym Polsacie", choćby w ramach rekompensaty dla abonentów tych platform za brak "TVN" w wersji "SD" w formacie "16:9" (w ogóle pisałem jakiś czas temu w tej sprawie do "TVN`u" i odpisali, że zamierzają włączyć ten format i na głównym kanale, ale nadajniki naziemne i sieci kablowe podobno nie są na to jeszcze przygotowane...), ale bez tego uruchomienie "TVN HD+1" nie ma żadnego uzasadnienia, poza właśnie marketingowym dla "Nki", bo przecież większość jej abonentów ma jednak "recordery", więc taki "przesunięty" kanał jest im zbędny...
Frazes
Początkujący
Początkujący

Postprzez RBB 4 sie 2010, 22:25

Ja mam "Recorder", ale używam TVN HD+1 bo czasami mam obejrzeć "Fakty", jadę do domu a tu korek...
Programu nie nagrywam, bo wiem że wrócę (przynajmniej tak mi się wydaje) na czas.
Powtórek "Faktów" nie ma.
Aż tu nagle na kanale piątym... TVN HD+1!!! :)
RBB
Czasem tu wpada
Czasem tu wpada

Postprzez shortise 4 sie 2010, 23:01

mała poprawka - czwartym kanale.
Ja nie mam "czarnucha" tylko "białasa" i TVNHD+1 bardzo się przydaje :D
shortise
Początkujący
Początkujący

Postprzez RBB 5 sie 2010, 06:01

O!, przepraszam za błąd.
Biały nie nagrywa?
RBB
Czasem tu wpada
Czasem tu wpada

Postprzez Frazes 5 sie 2010, 08:06

Biały "Nbox" nie nagrywa, ale zdecydowana większość "Nkowiczów" ma jednak "rekordery" (stare lub nowe) i jeśli tylko nie zapomną mogą nagrać sobie "Fakty" (ja nagrywam pogodę po "Faktach", kiedy prezentuje ją "Cegiełka" :D ), a jeśli chodzi o "Cyfrę+", a tym bardziej "Cyfrowy Polsat" tunery z dyskiem ma mniejszość abonentów, więc dla nich "TVN+1" (nawet nie "HD", a tylko w "16:9" ) byłby DUŻO bardziej przydatny.
Frazes
Początkujący
Początkujący

Postprzez pixie 9 sie 2010, 12:54

a moim zdaniem to świetny pomysł ;-)
pixie
Czasem tu wpada
Czasem tu wpada

Powrót do Kanały Grupy ITI