Jako rodzic z pewnością chcesz zapewnić swojemu dziecku idealne warunki do prawidłowego rozwoju. Jego podstawą jest zdrowa i zbilansowana dieta, w której nie powinno zabraknąć zdrowych tłuszczów. Absolutnie nie można bagatelizować ich roli, a zwłaszcza kwasów omega-3. Dlaczego są tak istotne dla funkcjonowania małych organizmów? W jakich produktach ich szukać? Sprawdź!
Kwasy omega-3 w ostatnim czasie odmieniane są przez wszystkie przypadki. Coraz większe zainteresowanie nimi w dużej mierze wynika z większej świadomości społecznej związanej ze zdrowym odżywianiem. Doceniamy je za kompleksowe działanie, które w przypadku najmłodszych, jest szczególnie istotne.
Omega-3 to związki zaliczane do grupy wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, podobnie jak kwasy omega-6 i -9. Ich nazwa ma bezpośredni związek z budową chemiczną - wyróżnia się więcej niż jednym wiązaniem podwójnym. Znajduje się ono przy trzecim atomie węgla, jeśli patrzymy od strony metylowego końca łańcucha.
W poczet kwasów omega-3 zaliczamy trzy podstawowe:
Warto mieć jednak na uwadze to, że ten pierwszy musi być dostarczany organizmowi wraz z dietą lub suplementami. Wynika to z naszego braku zdolności do jego syntezy. Co z pozostałymi? Kwas DHA i EPA co prawda powstają w wyniku przemiany kwasu ALA, jednak jest to bardzo mało efektywny proces. Koniec końców musisz zadbać o to, aby na talerzu Twojego dziecka znalazły się produkty bogate we wszystkie trzy.
Przyjrzyjmy się bliżej poszczególnym kwasom omega-3. Kwas alfa-linolenowy nieprzypadkowo nazywany jest roślinnym źródłem zdrowia - jego bogactwo kryje się m.in. w oleju lnianym, nasionach chia czy też orzechach włoskich. Jego ogromną siłą jest zdolność do neutralizowania wolnych rodników w organizmie. Zapobiega tym samym stresowi oksydacyjnemu. Ponadto przy jego udziale odbywają się procesy metaboliczne, a także ma wpływ na układ nerwowy. Zwalcza też stany zapalne.
Kolejnym sprzymierzeńcem zdrowia Twojego dziecka jest kwas EPA. Ten natomiast określa się mianem morskiego obrońcy serca. Jego źródłem są m.in. tłuste ryby morskie czy też algi. Działa z korzyści dla układu sercowo-naczyniowego poprzez łagodzenie stanów zapalnych, wzmacnianie naczyń krwionośnych czy też regulację profilu lipidowego we krwi.
Doceń także potencjał kwasu DHA. Jest on niezwykle ważny biorąc pod uwagę nie tylko prawidłowy rozwój, ale też funkcjonowanie zarówno mózgu i ośrodkowego układu nerwowego, jak i narządu wzroku. Działa przeciwzapalnie, wspomaga pamięć i koncentrację, a także funkcje poznawcze.
Twoje dziecko już od pierwszych lat życia potrzebuje w swojej diecie kwasów omega-3. Co ważne, produkty i suplementy zawierające kwasy omega-3 są szczególnie polecane kobietom w ciąży - niesie to korzyści zarówno dla przyszłej mamy, jak i dla rozwijającego się maluszka.
Kwasy DHA i EPA, należące do grupy omega-3, odgrywają istotną rolę w budowie mózgu, który najintensywniej rozwija się między siódmym miesiącem życia płodowego a pierwszym rokiem życia dziecka. Ich odpowiednia ilość w diecie matki przekłada się na obecność DHA w mleku kobiecym, co wspiera prawidłowy rozwój układu nerwowego malucha. Kwasy omega-3 aktywnie wspomagają też rozwój siatkówki oka i wpływają na kształtowanie się funkcji poznawczych, w tym pamięci.
Obecność kwasów omega-3 w diecie dziecka jest także istotna dla budowania odporności. Usprawniają działanie układu immunologicznego, wykazują działanie przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Pomagają łagodzić stany zapalne nie tylko w przypadku infekcji, ale również przy schorzeniach takich jak astma.
Ponadto działają przeciwalergicznie i mogą łagodzić objawy ADHD. Co więcej, zmniejszają ryzyko rozwoju chorób układu krążenia i cukrzycy typu 2 w późniejszym wieku. Warto również wspomnieć, że kwasy omega-3 wpływają korzystnie na kondycję skóry i mogą wspomagać leczenie chorób dermatologicznych, takich jak np. atopowe zapalenie skóry (AZS).
Kwasy omega-3 mogą być dostarczane dziecięcym organizmom zarówno z pożywieniem, jak i w formie suplementów. Zacznijmy od najważniejszego źródła, czyli żywności. W jakich produktach znajduje się najwięcej tych jakże cennych składników?
Dobrym źródłem kwasu alfa-linolenowego (ALA) są produkty roślinne, takie jak:
Jak już wspomnieliśmy, organizm malucha potrafi przekształcać ALA w DHA i EPA, czyli formy omega-3 najważniejsze dla rozwoju mózgu i układu nerwowego. Niestety, proces ten jest mało wydajny i nie pokrywa jego zapotrzebowania. Z tego względu tak istotne jest to, aby włączyć do jego codziennej diety również produktów zawierających gotowe formy DHA i EPA - głównie tłustych ryb, takich jak m.in. łosoś, sardynki czy też makrela.
Co ważne, możesz również skorzystać z potencjału prozdrowotnego, jakim wykazują się suplementy dla dzieci. Szczególnym zainteresowaniem cieszy się tran, czyli olej ze świeżych wątróbek dorsza atlantyckiego. Obfituje w kwasy DHA i EPA, ale także witaminę D3 i A.
Artykuł powstał w ramach współpracy reklamowej